Sidste søndags var jeg på workshop, en workshop som Nicolai Brix afholdte i Grundlæggende flash on-location. Dagen startede med at vi mødtes kl 9.00 til lidt grundlæggende information om brug af blænde størrelse og lukker hastighed.
Derefter skulle vi lige teste det i praksis på de modeller Nicolai havde taget med til dagen. Vi blev delt i 3 grupper og fik en opgave som lød på at undereksponere himlen for at gøre den dramatisk, og så oplyse modellen med en flash.
Selve himlen var den dag ret kedelig, grå og uden form, men med lidt efterbehandling i Lightroom er himlen gjort lidt mere dramatisk.
Efter denne lille opgave gik vi videre til selve lyssetuppet. Først fortalte han om 45-45 lys, dvs. lyset står på et stativ 45 grader foran modellen, og i en højde så paraplyen også kan vinkles 45 grader ned imod modellen.
Det som Nicolai også lagde vægt på var selve opbygningen af lyset, et lys af gangen, og gerne bruge lidt tid på det – I stedet for bare at sætte alt udstyret op og skyde løs og rykke lidt rundt på stativerne. Dette er helt klart noget af det jeg vil lægge mærke til fremover, tag tid til at sætte lyset – Så bliver alle tilfredse.
Så vi startede med at sætte et stativ til højre for modellen:
Dernæst tilføjede vi en reflektor, vi lånte en California Sunbounce – Den var let og god at arbejde med.
Dette var for at opbløde den meget mørke side af ansigtet når der kun kommer en blitz fra den ene side. Som i kan se rammer den også væggen som er ca. 1 meter bag Zaid, den burde måske være vinklet så den kun havde ramt modellen.
Denne lysteknik kaldes også Rembrandt lys, læs mere på wikipedia.
Efter denne øvelse skulle vi lære en anden lysteknik, denne gang Butterfly lys teknikken. Der placerer man lyset foran og over modellen, og en reflektor lige under. Her er et billede af en af de andre deltagere og Nicolai som beskriver og forklarer.
Og som før, efter 10-15 minutters gennemgang af teknikken skulle vi deltagere prøve det selv, her er nogle af de billeder der kom ud af det.
Først starter vi med lyset lige oppe over modellen.
Så tilføjer man en reflektor nedenunder.
Og så har man butterfly lys, ideen med lyset er at der formes en sommerfugl under næsen. Teknikken er optimal hvis modellen kigger direkte ind i kameraet.
Her ses en anden deltager som lige har taget et billede, og med Nikons CLS udløser jeg lige efter udstyret. Modellen Mia sidder og holder reflektoren.
Lidt teknisk information om off-camera flash – Jeg havde lånt en Nikon SB-800 blitz af Nicolai, og var ganske imponeret over hvordan Nikons CLS virker.
Normalt bruger jeg Cactus triggers, også kaldet Powerty Wizards til at udløse de Canon blitz jeg bruger – Men jeg skal vist have nogle Nikon blitz.
Her er lidt flere billeder taget med Butterfly lyset.
Efter lidt tid med dette setup, fik vi vist endnu en teknik – Denne gang skal lyset stå på siden af modellen, og så skal modellen dreje overkroppen en anelse. På den anden side skal der så være en reflektor (kan også være en sekundær blitz), så begge sider af ansigtet bliver oplyst. Her kan i se hvordan vi arbejdede med lyset:
Og her er så et portræt af Mia med denne lyslægning:
Efter de grundlæggende øvelser spiste vi lidt frokost, og tog derefter ud til Kongelundsfortet hvor vi kunne afprøve vores teknikker.
Her er lidt udvalgte billeder fra Kongelundsfortet.
Kl 16.00 sluttede workshoppen – Så alt i alt en fed dag, og Nicolai’s workshops kan klart anbefales til alle der har lyst til at lære mere om portræt fotografering.